Агнешко печено с розмарин и мащерка

Агнешко печено с розмарин и мащерка

Перфектно съботно ястие

 

Идеално приготвеното агнешко печено с ароматни подправки ще превърне съботния обяд във вкусен празник. Уханието на розмарин и мащерка ще прикани семейство и приятели към трапезата, за да се насладят на това изкусително ястие.

Съставки (за 4 до 6 порции)

2 кг. агнешко за печене, без кост, 1 супена лъжица зехтин, морска сол, смлян черен пипер, 10 скилидки чесън (необелени), 2 супени лъжици френска горчица, 6 стръка розмарин, 6 стръка мащерка, 1 чаша пилешки бульон, 4 супени лъжици кафява захар, 1 супена лъжица масло

Метод

 

1. Поставете 2 супени лъжици захар, зехтин, горчица, сол и пипер в голяма купа и разбъркайте. Прибавете агнешкото и го оставете в тази марината за 20 минути. 

2. Пристегнете агнешкото с конци за готвене. Поставете агнешкото с кожата отгоре в тава за печене. Прибавете чесъна, стръковете розмарин и мащерка, маринатата и бульона.

3. Поръсете агнешкото с оставащата захар. Гответе на ниска настройка на пара на 180°C (350°F), докато вътрешната температура стане 54-60°C (130-140°F), приблизително 2 часа и 20 минути.

4. Когато агнешкото е готово, излейте останалите сокове в тиган за сос и прибавете 1 чаша червено вино. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете соса да покъкри за 10 минути. През това време поставете 1 супена лъжица зехтин в тиган за пържене и запечатайте агнешкото на висока температура докато придобие златиста коричка.

5. Нарежете агнешкото на тънки резени и сервирайте с винения сос.

  • Суфле от картофи и пармезан

    Тази рецепта за картофено суфле е лесно и вкусно ястие, подходящо за студените есенни дни. 

  • Гевречета с цветовете на дъгата

    Тези многоцветни гевречета са по-забавната версия на оригиналното геврече.