Проблем
- Водата кондензира и капе от абсорбатора
Отнася се за
- Абсорбатори
Решение
Основни причини, поради които в абсорбатора се образува конденз:
- Кондензация възниква, когато парата преми от газообразно към течно състояние поради внезапен спад на температурата, възникващ, когато влезе в контакт със студена повърхност.
- Кондензацията се определя от температурната разлика между горещите изпарения при готвене и студените повърхности на абсорбатора, а не от всмукателния му капацитет.
- Кондензацията в аспираторите е по-често срещана при индукционните плотове, отколкото при газовите котлони. Това е така, защото индукционните загряват само съда и съдържанието му. Газовите котлони загряват околния въздух, който от своя страна загрява въздуховода, предотвратявайки образуването на конденз.
За да предотвратите/намалите кондензацията и капенето на вода от абсорбатора, следвайте тези препоръки:
- Ако абсорбаторът е в режим на рециркулация, въздухът не може да излезе през тръбопроводите и притокът на свеж въздух е намален. Отворете прозореца, за да влезе чист въздух.
- Когато готвите с много течности, покрийте съдовете с капак и намалете котлона. Това намалява кондензацията и спестява енергия.
- Използвайте абсорбатор с възможно най-голяма филтърна площ.
- Променете диаметъра на изходящата тръба на 150 mm. Ако диаметърът е по-малък от 150 mm, това може да намали засмукването и да доведе до образуване на конденз. Когато е възможно, уверете се, че тръбата е монтирана без завои или криви.
- Изберете достатъчно голям абсорбатор, за да покрие целия плот. Вижте диаграмите по-долу.