Въпрос:
- Как да съхраняваме храна в хладилника и фризера?
Приложимо към:
- Хладилници
- Хладилник/фризери
- Фризери
Общи съвети за съхраняване на храна в хладилника:
- Избягвайте да претоварвате рафтовете на уреда, което намалява циркулацията на въздуха и причинява неравномерно охлаждане.
- Покривайте храните и подсушавайте съдовете преди да ги поставите в уреда. Това намалява натрупването на влага в уреда.
- Завивайте всички храни, които имат силни миризми или високо съдържание на влага.
- Съхранявайте плодовете и зеленчуците в кутиите, където уловената влага помага за запазване качеството на храната за по-дълги периоди. Повечето плодове и зеленчуци трябва да се съхраняват при ниска температура и висока влажност.
- Завивайте суровото месо добре, така че да не може да настъпи изтичане или замърсяване на други храни или повърхности.
- Месо, което ще съхранявате повече от два дни, трябва да се замразява.
- Масло и сирене: трябва да се поставят в специални херметично затворени контейнери или да са завити с алуминиево фолио или в полиетиленови торбички, за да се предпазят възможно най-добре от влиянието на въздуха.
- Бутилки: трябва да са с капачка и да се съхраняват на рафта за бутилки на вратата, или (ако са набавени) поставки за бутилки
- Банани, картофи, лук и чесън, ако не са пакетирани, не трябва да се съхраняват в хладилника.
- Топлите храни трябва да се охлаждат до стайна температура преди да се поставят в отделенията; в противен случай ще повишат вътрешната температура на отделенията, както и енергоразхода на уреда
- Поставяйте течните или много влажни храни отпред на рафтовете (близо до вратата). Ако ги поставите близо до входа за студен въздух, може да замръзнат
Общи съвети за съхраняване на храна във фризера:
- За да сведете до минимум дехидратирането и влошаването на качеството на храната, използвайте алуминиево фолио, опаковки за замразяване, пликове за фризер или херметично затворени съдове. Изкарайте максимално въздуха от пакетите и ги уплътнете здраво. Задържаният въздух може да причини изсъхване на храната, промяна на цвета ѝ и развитие на миризма (хладилно изгаряне).
- Увийте пресните меса с подходящи опаковки за замразяване преди да ги замразите Не замразявайте повторно месото, което е напълно размразено
- Избягвайте да добавяте твърде много топла храна във фризера на един път. Това претоварва фризера, забавя скоростта на замразяване и може да повиши температурата на замразени храни.
- Не съхранявайте сладоледи, близалки или хляб във вратите на фризера или горния рафт на фризера: тези области не са най-студените части на фризера и затова тези артикули има вероятност да се размразят по-бързо, ако се съхраняват в тези области
- Оставете пространство между пакетите, за да може студеният въздух да циркулира свободно и храната да замръзне възможно най-бързо